Posts

Showing posts from October, 2015

BENARKAH AIR SELUSUH PERMUDAHKAN PROSES KELAHIRAN?

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Air selusuh adalah antara perkara yang sagat sinonim dengan ibu-ibu yang hamil di semester terakhir. Selain dari persediaan mental, persediaan fizikal juga sangat diperlukan ketika ini. Sebelum ini saya ada berkongsi mengenai 6  tips yang boleh di amalkan untuk mempercepatkan bukaan rahim. Persoalannya, sejauh manakah ia berkesan dalam membantu mempercepatkan proses kelahiran? Berkesan atau tidak, bergantung pada pengalaman masing-masing.



jom tonton kehebatan ibu hamil ni dulu..






Dalam islam, penggunaan air selusuh adalah harus, namun, ayat yang dibaca hendaklah betul2 ayat al-quran yang tidak lari bacaan dan maknanya. Paling penting, bacalah surah-surah amalan serta terjemahan dan berdoalah kepada ALLAH agar dipermudah segala urusan.

Penyediaan air selusuh
1. Al-Fatihah *bacaan bertajwid {link}

(1) Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang (2) Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam (3) Maha Pemurah lagi Maha Penyayang (4) Ya…

MANFAAT VITAMIN E : KENAPA SEMUA ORANG PERLUKAN VITAMIN E?

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Hari ni just nak kongsi tentang fungsi atau manfaat Vitamin E. Vitamin E ni adalah sejenis vitamin larut lemak, jadi ia elok di amalkan selepas makan lah. Boleh juga tengok 25 sumber makanan yang kaya dengan vitamin E, di sini. O.K. Jom kita tengok apa funsi Vitamin E ni

o.k. kat bawah ni gambar yang lebih jelas tentang fungsi vitamin E yea..













INGIN MEMILIKI SET SELUSUH DARI SHAKLEE & MENGALAMI SENDIRI PENGALAMAN BERSALIN YANG BERBEZA? SILA KLIK DI SINI UNTUK DAPATKAN SET SELUSUH ANDA HARI INI:
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5b0d4c35f0631337b5286a02bfbae6a0

6 TIPS CEPATKAN BUKAAN RAHIM AGAR MUDAH BERSALIN

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SELAMAT SEJAHTERA
Penantian untuk melahirkan, merupakan saat-saat yang mendebarkan. Tak kiralah, buat kali pertama ataupun kali ke-10, perasaan itu tetap hadir. Mana tidaknya, menunggu masa bertemu mata dengan si kecil yang telah dibawa ke sana-sini selama 9 bulan, tidak sabar rasanya. Pun begitu, perasaan yang bercampur baur itu perlu ditangani dengan bijak. Tenangkan diri, banyakkan berzikir dan selawat. Di sini saya kongsikan beberapa panduan yang boleh di amalkan untuk cepatkan bukaan rahim agar mudah bersalin tanpa perlu di 'induce'. Insyaallah.



6 TIPS CEPATKAN BUKAAN RAHIM
1. Banyakkan berjalan

Ye, memang sakit. Tapi kalau kita duduk lagi lambat pintu rahim akan terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan. Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh.
.
2. Jangan minum air selusuh terlalu awal

Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda? Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sak…