Posts

Showing posts from September, 2015

5 TIPS MUDAH KAWAL DIABETES MELLITUS / KENCING MANIS

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Diabetes, salah satu penyakit yang sangat sinonom dengan rakyat Malaysia. Pemilihan makanan sangat penting untuk mengelakkan seseorang mendapat penyakit diabetes ataupun mengawal penyakit yangtelah dihidapi. ini kerana kandungan gula dalam darah berpunca daripada pemakanan. Lebih tinggi kandungan gula dalam makanan, maka semakin berisikolah seseorang itu mendapat diabetes. Di sini saya kongsikan 5 langkah mudah untuk mengawal diabetes.



5 tips mudah kawal diabetes / kencing manis:
1. Kawal pemakanan. 

    pemakanan karbohidrat dan gula seharusnya di kurangkan supaya pengambilan kadar kalori terkawal. Boleh berbincang dengan pakar nutrisi untuk diet seimbang untuk pesakit diabetes. 
info: boleh amalkan esp shaklee yang rendah I.G untuk mengawal kadar gula, dan dalam masa yang sama memastikan pesakit diabetes tidak lapar.


2. Senaman.

    Senaman penting untuk membantu mengurangkan berat badan dan juga menambahkan kesihatan jantung dan paru-paru. Senam…

7 TIPS MEMILIH PROTEIN SOYA SEBAGAI LANGKAH MENCEGAH KANSER

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru. Protein soya merupakan salah satu protein yang menjadi pilihan ramai masa kini. Di sini saya sertakan 7 tips memilih protein soya agar kita dapat khasiat yang sewajarnya




7 TIPS MEMILIH PROTEIN SOYA:1. 
Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah t…

LEMON: UBAT SEMULAJADI RAWAT SENGGUGUT TANPA PERLU 'PAIN KILLER'

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Senggugut a.k.a period pain, memang 'teman baik' kebanyakan wanita.Setiap bulan, wanita akan didatangi senggugut. Ada yang senggugut teruk sehingga tidak dapat melakukan kerja seharian dengan baik. Ada yang senggugut sehingga terpaksa mengambil suntikan dan pil tahan sakit. Di sini saya kongsikan ubat semulajadi di rumah untuk rawat senggugut.

Ubat semulajadi rawat senggungut:

Anda boleh cuba mengamalkan meminum jus lemon seperti saranan gambar di atas (dari imuslimshop.com). Pun begitu, ramai antara kita yang tak suka akan jus lemon, termasuklah saya. Apa yang saya amalkan ketika saya senggugut ialah:

Mengamalkan set senggugut dari shaklee. Alhamdulillah, ia sangat membantu saya mengatasi masalah senggugut.

set senggugut shaklee terdiri daripada:


 Ketiga-tiga vitamin ni bukan sahaja perlu di amalkan ketika senggugut sahaja, makah boleh di amalkan sepanjang masa kerana kebaikan yang terkandung dalam setiap vitaminnya. 

testimoni pengguna ya…

PENGALAMAN PERTAMA BUAT PAS SEMPADAN BERSAMA ANAK-ANAK KECIL

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Kali ini saya nak cerita sikit pengalaman saya buat pas sempadan "border pass". Bukan tak pernah buat sebelum ni, tapi kali ni kali pertama buat dengan di iringi 3 anak.


bukan susah pun nak buat pas sempadan ni..cantik, macam pasport antarabangsa gitew..bayaran yang dikenakan hanyalah rm 10 sahaja, tempoh sah pas sempadan ni selama setahun. dulu,tempoh sah pas sempadan ni hanya 6 bulan sahaja, dan hanya di cetak menggunakan kertas biasa. Ini versi terbaru, dalam bentuk buku..


apa dokumen yang perlu dibawa untuk mendapatkan pas sempadan ni?
1. sekeping gambar berukuran pasport
2. kad pengenalan

jika membawa anak:
1. sijil kelahiran
2. gambar pasport setiap anak

cara nak memohon?
terus ke kainter,minta borang pas sempadan dan isi. kemudian,serah borang berserta dokumen yang diperlukan dan duit rm 10 sahaja..

senang je kan?
tadaa...ni die rupa bila buat pas sempadan diiringi oleh anak (bawah 18 tahun)



tadaa...pas sempadan ni boleh si…

12 FAKTA TENTANG ENERGIZING SOY PROTEIN ESP SHAKLEE YANG MEMBUATKAN ANDA GILA!!

Image
ASSALAMUALAKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA


Sana sini orang duk bercerita tentang ESP soy protein isolate powder ni. Pada awalnya,agak was-was nak amalkan soy protein ni kan. Almaklumlah,protein soya ni katanya tak bagus. Persoalannya, siapa yang kata tak bagus tue? hehe..Saya nak kongsi sedikit mwngenai esp ni. duku, saya yak suka,sekarang dah jatuh cinta ketat2 dengan esp shaklee ni.


12 FAKTA TENTANG ESP SHAKLEE:














Sebenarnya banyak lagi fakta tentang esp ni,yang ini saya cerita sikit je..tu pun dah cukupkan..
haa... korang tau tak,semua orang boleh ambil esp ni.Syaratnya mesti berusia 13 tahun.itu saja..

cara nak makan esp ni,terpulang lada anda,nak bancuh suam or sejuk, jangan panas yea, nanti proteinnya mati.Kalau nak tengok dan cuba resepi esp boleh baca di sini.

anda teringin nak mencuba esp ni tak?
jom dalatkan setin,boleh hubungi saya jika inginkan diskaun,atau boleh terus beli di sini:


boleh juga hubungi saya untuk mendapatkan khidmat konsultasi ekslusif dan percuma:

AYUADYANI s…

KENALI FAKTOR, TANDA DAN KOMPLIKASI TEKANAN DARAH TINGGI AGAR TIDAK DISERANG STROKE

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA

Hypertensi atau Tekanan darah tinggi adalah penyakit dalam diam yang mengakibatkan banyak komplikasi dan juga kematian jika tidak dirawat. Di Malaysia, Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan III menunjukan peratus kejadian penyakit ini adalah 32.3%.



Tekanan Darah Jantung anda bekerja seperti sebuah pam yang mengecut dan rehat. Tekanan darah diukur dalam dua bacaan contohnya 140/75. Tekanan sistolik-nombor yang diatas (dalam contoh ini 140)Tekanan diastolik- nombor yang bawah (dalam contoh ini 75)Tekanan Darah Abnormal KategoriSistolikDiastolikNormalbawah 120danbawah 80Pre-hypertensi120 - 139atau80-90Hypertensi140 dan ke atasatau90 dan ke atasHypertensi sistolik160 dan ke atasdanbawah 90Penyebab-penyebab Penyebab hypertensi selalunya tidak diketahui walaupun selepas pemeriksaan doktor. Walau bagaimanapun hypertensi boleh disebabkan oleh: Penyakit buah pinggangUbatan seperti steroid, ubat antiradang bukan steroidFaktor keturunan

HARGA SET BERSALIN / BERPANTANG SHAKLEE HARGA MAMPU MILIK

Image
ASSALAMUALAIKUM W.B.T & SALAM SEJAHTERA
Harga set bersalin Shaklee mahal!! Saya tak mampu nak beli set bersalin Shaklee. Ramai yang kata set bersalin Shaklee ni bagus,teringin nak mencuba, tapi tak mampu dimiliki. Ramai yang beranggapan sedemikian bukan? Dulu saya pun beranggapan sedemikian. Tapi setelah mencuba,mengeali dan mengalami sendiri 'efek' dari pengambilan vitamin Shaklee semasa berpantang anak ke-3 yang lalu, Saya merasa sungguh menyesal!. Kenapalah aku tak jumpa set berpantang terbaik ni sejjak anak pertama. Apa pun, setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya, sekurang-kurangnya saya dapat membanding beza set bersalin shaklee ni dengan set bersalin yang lain. Kesimpulan saya, set bersalin shaklee bukan sahaja terbaik, murah, mampu milik, tetapi ia juga sangat 'OHSEM'.



Apa yang ada dalam set bersalin shaklee?Baiklah, saya perkenalkan set berpantang shaklee premium ni dulu dan saya huraikan satu persatu fungsi bagi setiap vitamin.




Apa kelebihan set berpantang s…