KENAPA PERLU JANA PENDAPATAN SAMPINGAN / SIDE INCOME UNTUK BAYAR HUTANG ELAK KENA BLACKLIST

ASSALAMUALAIKUM W.B.T& SALAM SEJAHTERA

Pendapatan sampingan atau 'side income' perlu atau tidak? Bagi anda yang rasa tak perlu, Alhamdulillah, tapi bagi anda yang rasa perlu, teruskan membaca. Kali ni saya nak kongsi ape rasionalnya mempunyai side income bagi mereka yang merasakan perlu.Yang rasa tak perlu pun, apa salahnya teruskan membaca, mana tau, sebenarnya anda perlu, tapi anda tak tahu yang anda perlu side income hehehehe.. 


OK..Sebelum tue, saya nak tanya, siapa yang tak pernah ade hutang? tak kira lah ape2 hutang pun...TAHNIAH bagi anda yang jawab tak de hutang..Saya percaya, semua orang mempunyai hutang..paling kurang pun hutang belajar(tak kiralah ptptn atau badan2 lain), kemudian, hutang kereta, rumah, kad kredit, dan macam-macam lagi.
Hutang belajar, Kalau zaman saya dulu, kalau PTPTN, lebih krang rm 3500.00 untuk satu semester, bayangkan kalau esuatu kursus tu mengambil masa 10 semester, anda telah berhutang sebanyak rm35000.00 tidak termasuk interest.
Itu masa belajar, bila dah kerja, perlu kenderaan, so, kena hutang lagi..beli kereta...paling-paling pun kalau kereta kcik2 pon dah kena bayar rm350.00 sebulan untuk pinjaman perumahan. ok, sebab baru mula kerja, mak ayah pun boley bagi rm 100 ke 200 jerk..lepastu rumah lagi, kalau tak beli pun, sew kan..bayar lagi, kalau area lembah klang ni, memang rm 500 ke atasla jawabnya..dah berapa tue yaa hutangnyaa...Lepastu lagi, dah kerja, duk bandar, nak gak merasa makan sesedap, shoping bagai, tak cukup duit, bayar pakai kad kedit..hutang lagi..ujung bulan, penyata sampai, bayar minimum amaun je lah sbb XCUKUP DUIT!!Kalau bayar minimum takde lah kena blacklist hehehe..TAPI kena ingat tau... 'HUTANG WAJIB DI BAYAR WALAU TIDAK DI TUNTUT' Al Baqarah, ayat 283..hehehe
Ada lagi..bila dah kerja, dah rasa 'stabil' la, nak plak kawin..heheh...kena keluarkan belanja lagi, ade yang tak mampu nak sediakan hantaran, buat pinjaman peribadi plak..hutang lagi..ingatkan lepas kahwin, pendapatan 2 orang boleh combine la, owh, mimpi tak seindah realiti..bila dah berdua, belanja pun untuk dua lah..kereta, minyak, semua nak kena dua..lepastu dah ade anak, ade isteri, ade tanggungan, lepastu anak sekolah, tambah lagi belanja..sudahnya, hutang semakin meningkat, kenaikan gaji tahunan tak cukup juga utk tampung keperluan harian..hhuuhuuuhuuu Kira tambah tolak bahagi darab, banyaknya hutanggggggggg...BLACLIST LERRR JAWABNYE...


CARA NAK TAHU SAYA PERLU SIDE INCOME ATAU TIDAK:

1. Tengok setiap hujung bulan dalam akaun anda.. Berapa baki gaji dlm akaun
2. Tengok setiap bulan..berapa boleh simpan dalam akaun anak anak anda
3. Tengok setiap bulan..berapa banyak boleh disedekahkan pada org lain yg susah. RM 10?20?30? Or tak mampu bg sebab kita pon susah jgk?
4. Tengok setiap bulan…dapat bagi berapa pada parents? Konsisten ke tak bagi pada parents? Ke parents yg bagi kita pulak ~
5. Tengok setiap bulan…akaun kita negatif atau positif? Mampu tak untuk kita simpan dalam akaun simpanan macam tabung haji or ASB?
Kalau semua tu ok..tak perlu buat side income..anda memang da stabil..TAPI…
Kalau ada yg ok banyak yang tak ok, anda bukanlah dalam zon yg selamat sebenarnya.. Masa untuk bertindak sebelum terlambat..keluar dari comfort zone anda!

Alaaa..boleh je ikat perut kan..hehehe..silakan bagi anda yang rasa boleh ikat perut..yang tak nak ikat perut, ape perlu buat erk?

time for change!!.. serius nak tambah pendapatan dan buat side income kan? bila nak start? esok?lusa?minggu depan? tahun depan? jawapannya sekarang!!


nak tak dapat macam ni?

bagi yang serius nak jana pendapatan sampingan, segalanya ada di sini:

NAK TAHU APA YANG SHAKLEE TAWARKAN UNTUK ANDA? KLIK DI SINI
NAK TAHU CARA NAK JADI AHLI?KLIK DI SINI

ANDA WAJIB HUBUNGI SAYA UNTUK MENDAPATKAN SEBARANG MAKLUMAT MENGENAI SHAKLEE..SAYA SEDIA MEMBANTU ANADA KE ARAH FINANCIAL FREEDOM!!
JOM BEBAS MASA, BEBAS KEWANGAN
SYARIKAT YANG BOLEH DI WARISI HINGGA KE ANAK CUCU..




"INGIN MENJANA PENDAPATAN 3-4-5-6 ANGKA SEBULAN?
BERDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN DAN MENIKMATI FAEDAH-FAEDAH LAIN..
MODAL SERENDAH RM75

PENGEDAR SELURUH NEGARA DIALU-ALUKAN UNTUK BERSAMA DALAM GROUP EKSLUSIF KAMI & ANDA AKAN DI BANTU SEHINGGA BERJAYA


pengedar shaklee bandar country homes, bandar tasik puteri, rawang, selayang, gombak, batu caves, selangor, kota bharu,kelantan.Pengeposan seluruh Malaysia.

Comments

  1. Salam ayu..thanks for sharing..a very good reminder :) Bestnye financial freedom!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

9 CARA KELUARKAN KAHAK BAYI DAN KANAK-KANAK SECARA SEMULAJADI,MURAH DAN BERKESAN

SAYA SAYANG SAYANG-SAYANG SAYA/DOA ANAK SOLEH